top of page

Verkeersongevallen: heb de juiste reflex!Op vakantie kan je je gedachten goed verzetten. Met die gedachte vertrok Chloé naar Spanje. Helaas verliep haar reis niet zoals gepland...Het aanrijdingsformulier: een kostbare bondgenoot die vaak wordt vergeten


Chloé was onderweg met de wagen toen een afgeleide vrachtwagenchauffeur plots achterop haar auto botste. Een ogenschijnlijk eenvoudig ongeluk.


Geen paniek, Chloé kan haar aanrijdingsformulier correct invullen... of niet?


Geen datum, geen plaats, alleen een nummerplaat: die van de oplegger van de vrachtwagen. Ze kruist vakje 8 aan: "Kop-staartbotsing, rijdend in dezelfde richting, op dezelfde rijstrook". De chauffeur maakte een ruwe schets zonder de voertuigen te identificeren en maakte geen aantekeningen bij haar observaties.


Het gevolg: Chloé's voor de hand liggende situatie keert zicht tegen haar en ze kan niet rekenen op haar schadevergoeding.


Wat had ze kunnen doen om dit te vermijden?


Hier zijn een paar tips om je voor te bereiden op een verkeersongeval:


 • Noteer altijd de datum en plaats, minstens het land;

 • De kleinste verwonding moet worden gemeld;

 • Getuigen? Noteer alle contactgegevens (onbekende personen kunnen je niet helpen);

 • Een beschadigde smartphone of jas? Kruis vakje 4 "andere objecten dan voertuigen" aan;

 • Noteer de nummerplaat van de derde partij, of nog beter, neem een foto. Een foto zegt meer dan 1000 woorden;

 • Als de derde in een vrachtwagen rijdt, noteer dan de nummerplaat van het trekkend voertuig (vooraan);

 • Vermeld de plek van de botsing op de wagen en geef het soort schade aan;

 • Kruis de meest geschikte vakjes aan in plaats van één vakje;

 • We zijn niet allemaal "Picasso's", maar één letter in een klein vierkantje kan een wereld van verschil maken (net als verhoudingen en posities respecteren);

 • We zijn ook niet allemaal landschapsarchitecten, maar het toevoegen van een weg en borden kan helpen om de situatie op te helderen (en nogmaals, foto’s zijn van onschatbare waarde);

 • Om het plaatje compleet te maken, maak een foto van de schade en de voertuigen voordat je ze verplaatst;

 • Vergeet niet om observeringen of handelingen te noteren - elk detail telt (ja, zelfs het feit dat je bijvoorbeeld je richtingaanwijzer hebt opgezet);

 • En ten slotte, de handtekening: onderteken het aanrijdingsformulier niet als je het er niet mee eens bent (of maak duidelijk dat je het er niet mee eens bent in je opmerkingen). Ook omgekeerd, als alles goed is verlopen, ga dan niet weg zonder een handtekening van de derde partij.


Geen aanrijdingsformulier: wat gedaan?


Laten we het geval van Chloé nog eens bekijken en ons voorstellen dat de derde partij niet zo coöperatief is. In dat geval is het essentieel om contact op te nemen met de politie.


Zij kunnen je helpen bij het invullen van je aanrijdingsformulier en het opstellen van een PV indien de partijen het niet eens zijn.


Maar, zoals hierboven vermeld, als je het niet eens bent met de gemaakte opmerkingen, ben je niet verplicht om te tekenen!


In het geval van een vluchtmisdrijf door een derde partij, zet geen wilde achtervolging in en ga naar het dichtstbijzijnde politiebureau met de informatie die je hebt verzameld.


Vergeet niet om elk detail in je verklaring te vermelden (het model van het voertuig, de kleur en vooral de nummerplaat) en om eventuele getuigen te noemen.


Als je niet meteen naar de politie kunt gaan, wacht dan niet te lang! De redelijke termijn voor het indienen van een klacht is 30 dagen.


Wat is het nut van rechtsbijstand?


Chloé is nu in staat zo goed mogelijk te reageren bij een ongeval en zal des te waakzamer zijn. Maar is ze wel voldoende gedekt bij verschillende situaties?


Gelukkig voor Chloé heeft haar makelaar correct geïnformeerd en stelde hij haar een onafhankelijke rechtsbijstandverzekering voor om haar belangen zo goed mogelijk te verdedigen.


Deze dekking kan nuttig zijn in de volgende gevallen:


 • een claim verhalen op een tegenpartij die verzekerd is in het buitenland (dit kan niet via een klassieke BA Auto-verzekering);

 • Het verhalen van een schadevergoeding wanneer de schade geen betrekking heeft op een voertuig;

 • Een franchise vorderen bij een derde partij;

 • Een advies uitbrengen in geval van onenigheid met de aansprakelijkheidsverzekeraar;

 • Strafrechtelijke verdediging bij een dagvaarding voor een verkeersovertreding;

 • ...


Kortom, hoewel het niet verplicht is, biedt een rechtsbijstandverzekering extra zekerheid aan iedereen die de baan op wil.


Wacht dus, net als Chloé, niet langer om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Niet zomaar een rechtsbijstandsverzekering, kies voor een onafhankelijke en gespecialiseerde rechtsbijstand.


Contacteer uw verzekeringsmakelaar!Lees ook onze brochure Tips voor het goed invullen van het aanrijdingsformulier met handige afbeelding!


2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page